GELECEĞİNİ KURAN GENÇ KADINLAR PROJESİ

Sabancı Vakfı tarafından desteklenen “Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işbirliğinde Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sabancı Vakfı tarafından yürütülmektedir.

26 Temmuz 2023


GELECEĞİNİ KURAN GENÇ KADINLAR PROJESİSabancı Vakfı tarafından desteklenen “Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işbirliğinde Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sabancı Vakfı tarafından yürütülmektedir. Aralık 2021’de başlatılmış olan proje, Aralık 2024’te tamamlanacaktır.
Projenin amacı, yerel ve ulusal gündemdeki yerlerini üst sıralara taşıyarak NEET grubundaki genç kadınların sorun ve ihtiyaçlarını daha görünür hale getirmek, bu sorun ve ihtiyaçların karşılanması için mekanizmalar oluşturmaktır. Genç NEET kadınların toplumsal ve ekonomik olarak güçlenmesine olanak sağlayacak projeyle “görünür olmayan” ve “erişilebilir” olmak üzere iki grup genç kadına ulaşılması hedeflenmektedir. “Görünür olmayan” NEET kadınlar, aktif olarak iş aramayan, çeşitli nedenlerle eğitimi kesintiye uğramış kişilerden oluşurken, “erişilebilir” olanlar ise aktif olarak iş arayan, eğitim ve istihdama dahil olmak isteyen kişilerden meydana gelmektedir.
Proje aşağıdaki 3 öncelik kapsamında yürütülmektedir:
Öncelik 1. İlgili paydaşların ve kurumların harekete geçirilmesi için NEET kadınlarının sorun ve ihtiyaçlarının ulusal gündeme taşınması
Öncelik 2. Görünür Olmayan ve Erişilebilir NEET Kadınların Bilinçlendirilmesi ve Güçlenmesinin Sağlanması
Öncelik 3. Erişilebilir NEET Kadınların Becerileri ve İstihdam Fırsatlarının İyileştirilmesi
Projenin pilot illeri, Adana, Ankara, Bursa, Erzurum, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Konya, Mardin, Trabzon ve Van illeri olup proje kapsamındaki mevcut durum, ihtiyaç analizi çalışmaları ve eğitimler gibi faaliyetler Adana, Diyarbakır ve İzmir illerinde, proje faaliyetlerini destekleyici ve bütünleyici projelerin hayata geçirilmesine olanak sağlayacak hibe programı ise Sabancı Vakfı koordinasyonunda tüm pilot illerde gerçekleştirilecektir.
Projede bugüne kadar şu faaliyetler gerçekleştirilmiştir.

  • Kurumsal Paydaşlarla İş Birliği
    • Proje faaliyetlerine akademik, sivil toplum ve saha perspektifi kazandırmak, geniş bir perspektiften konuyu değerlendirmek, yapılan çalışmaların bilimsel olarak da geçerli olması ve aynı zamanda proje faaliyetlerinin kapsamının doğruluğu üzerine görüş ve önerilerini almak üzere bir danışma kurulu kurulmuş ve bugüne kadar iki toplantı gerçekleştirilmiştir.
  • Proje Dijital Portalının Kurulması
    • Proje kapsamında hazırlanan portala https://geleceginikurangenckadinlar.org/ adresinden erişilebilir. Portal içinde yer alan ‘Fırsatlar Haritası’ ile NEET kadınlara yönelik staj, eğitim ve istihdam fırsatları listelenebilmektedir. Portalda NEET kadınlar ile ilgili bilgi merkezi ile online eğitimler yer almakta, proje kapsamında uygulanacak mentorlük ve hibe programına başvurular yapılabilmektedir.
  • Ne Eğitimde Ne İstihdamda Yer Alan Genç Kadınlar Mevcut Durum ve İhtiyaç Analizi Araştırmasına https://www.undp.org/tr/turkiye/publications/ne-egitimde-ne-istihdamda-yer-alan-genc-kadinlar-mevcut-durum-ve-ihtiyac-analizi-arastirmasi adresinden erişilebilir. Araştırma kapsamında literatür taraması, anket çalışması, derinlemesine mülakatlar ve uzman/paydaş görüşmeleri ile her ilde odak grup toplantıları gerçekleştirilmiştir. Proje faaliyetleri, alan araştırması bulguları doğrultusunda belirlenmiş olan altı farklı NEET kadın profili dikkate alınarak tasarlanmaktadır.
 
  • Eğitimler
    • Hazırlanan ‘Mevcut Durum ve İhtiyaç Analizi’ araştırması bulgularında ona çıkan ihtiyaçlara göre hak temelli kapasite geliştirme eğitimleri ve mesleki/teknik beceri geliştirme eğitimleri listesi hazırlanmış ve eğitimler verilmeye başlanmıştır. İşe Başvuru Becerileri, Temel Haklara Erişim, Güçlenme, Kamu Destekleri ve Girişimcilik gibi kapasite eğitimleri ile Kadına, Protez Tırnak ve Tırnak Süsleme, Dijital Beceriler, AutoCAD Lazer CNC, Moda Tasarımı, Aşçı Yardımcılığı gibi teknik beceri geliştirme eğitimleriyle toplam 738 NEET Kadına ulaşılmıştır. Gerçekleştirilen eğitimler hakkında detaylı bilgiye bağlantıdan ulaşılabilir.
    • Proje kapsamında NEET Kadınlara hizmet sağlayan uzmanlara yönelik eğitimler de verilmektedir. 3 proje pilot ilinden 17 kişinin katılımı ile AÇEV Hayat Dolu Buluşmalar (HDB) Eğitici Eğitimi verilmiştir, eğitim alan uzmanlar kendi illerindeki NEET Kadınlar için HDB eğitimleri vereceklerdir.
 
  • PsikoSosyal Destek Programı
    • Projenin uygulanması sırasında ikisi doğrudan projenin pilot ili (Adana ve Diyarbakır) olmak üzere bir dizi yıkıcı deprem Türkiye'nin 11 ilini derinden etkilemiştir. Proje kapsamında psikolojik sıkıntıları hafifletmek ve iyileşme sürecini desteklemek için çevrimiçi ve yüz yüze psiko-sosyal destek faaliyetleri planlanmıştır. Faaliyetler kapsamında, Mart ayında, Türk Psikologlar Derneği ortaklığında ve 88 uzmanın katılımıyla NEET Kadınlara hizmet sağlayan uzmanlara yönelik bir webinar düzenlenmiştir (webinar kaydına bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz: https://youtu.be/Qt76LS8Gu_M).
    • Adana ve Diyarbakır’da depremden etkilenen toplamda 85 kadına Türk Psikologlar Derneği iş birliğinde ‘genel travma bilgilendirmesi’ ve içlerinde ihtiyaç duyan 21 kadına ise ‘deneyim paylaşımı, sanatsal terapi’ uygulamaları yapılmıştır. Oturumlar önümüzdeki süreçte de devam edecektir.
 
  • Mentorlük ve Hibe Programı
    • Mentorlük programı için mentor ve menti eşleşmeleri yapılmış, program kapsamında görüşmelere başlanmıştır.  Program için başvurular https://geleceginikurangenckadinlar.org/mentorluk/ adresinden alınmaya devam etmektedir.
    • Proje kapsamında tasarlanan hibe programı ilan edilmiş, başvuru süreci tamamlanmıştır. Programa yapılan başvuruların değerlendirme çalışmaları devam etmektedir.

Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ...

Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi Afişi İçin TIKLAYINIZ...